Ingå-minnen från sekelskiftet

20.11.2024

Ingå-minnen från sekelskiftet.

För Nyland av K. T. Oljemark.

1.

Tiden omkring sekelskiftet är utan tvivel en av de märkligaste i Ingå sockens historia. Den kännetecknas av en rask utveckling med betydande framsteg och betecknar på sätt och vis ett genombrott, som markerar gryningen till en ny tid. Såsom belägg på detta kan nämnas, att Vestankvarn folkhögskola öppnades 1895, den första ungdomsföreningen bildades 1897, telefonen infördes ungefär samtidigt och litet senare drogs en järnvägslinje genom socknen. Från lantbrukets område kan nämnas, att en kontrollförening även då bildades, som var en av de första i hela landet.

Ingå socken torde icke i äldre tider ha åtnjutit särskilt anseende såsom framstående. Tvärtom betraktades inigåborna, de s. k. "jungfrudansarna", i grannsocknarna med ett visst löje, då de kommo dragande med sina kor, som skulle torgföras, eller då de hemma körde med oxar, vilka gingo så sakta, att man på avstånd knappast kunde märka, om de rörde sig eller stodo stilla. ("Ingåboen kör me' koen o'slår efter me' roiskon".)

Då jag sommaren 1895 första gången besökte Vestankvarn i Ingå, fanns på gården ännu sex par oxar, vilka alla fingo gå i träget arbete. Det räckte dock ej länge, innan deras saga var all och hästarna fingo träda i stället. I våra dagar kör ingen mer med oxar.

Det är nu snart 40 år, sedan jag gjorde denna första resa till Ingå, men jag minns den, som hade det varit i går. På den tiden var det en livlig kustfart västvart från Helsingfors. Det gick flere ångbåtar mellan Helsingfors och Åbo. En av dem hette Ilma, som brukade avgå från huvudstaden kl. 7 på morgonen. Jag infann mig i Södra hamnen några minuter före sju, men döm om min förvåning, när jag såg, att båten redan lagt ut från kajen och det var omöjligt för mig att komma ombord. Det berodde helt enkelt därpå, att båten redan var överfylld med passagerare och ej kunde ta flere. För mig återstod därför ej annat än att resa med bantåg över Hyvinge till Svartå och sedan därifrån med skjutshäst den över en mil långa vägen till Vestankvarn. Det var en backig väg. Svartä station är belägen uppe på åsen, därifrån det snart bar utför längs Krämarsbrinken. Jag passerade Linkulla malmen och så igen backe upp och backe ned. Vidare förbi Johannesberg genom Gumböle by och förbi Frostankärr, då jag snart var framme vid avtaget till Vestankvarn. Jag lämnade härvid till höger ett märkligt bergsparti, de s.k. Tjän-bergen, med den lilla sjön Tjänan och det ståtliga Falkenberg, därifrån man vid klart väder kunde se Porkala fyr.

Jag var nu inne på Vestankvarn gårds marker och passerade förbi det ena torpet efter det andra. Stugorna voro gråa och omålade. Man tänkte ofrivilligt på den österbottniske bonde, som edligt bedyrade, att han icke skulle måla sin stuga röd. Men skjutsen går vidare. Jag passerar den s.k. Skallasbacken, där grunden redan lagts till den blivande folkhögskolan. Vägen går vidare över en bäck, som blivit sprängd djupt ner i ett berg, och nu ser man även den vita manbyggnaden på Vestankvarn gård skymta fram och är med det samma vid målet för färden.

Jag blev på det hjärtligaste välkomnad av gårdens förvaltare magister numera professor A. Bredenberg samt av donatrisen fru Lina Sandell, som bodde kvar här, sedan hon donerat gården med löst och fast till Nyländska avdelningen i och för upprätthållandet av en folkhögskola. Detta var det första mötet på en plats, där jag sedan skulle ha min verksamhet i runda trettio år. Man kan säga, att detta möte var av angenämaste slag. Det låg glädje i luften. Solen strålade från en klar junihimmel och strödde sitt guld över det sommarfagra landskapet. Jag blev i tillfälle att stifta närmare bekantskap med Vestankvarn gård, där man redan, ehuru det var före midsommar, bärgade hö, ett ymnigt fräkenfoder i den s. k. sjön. Denna var nu delvis utfälld genom en sprängning, som verkställdes under nödåret 1867. Men tidigare hade överste Carl Linder, den dåvarande ägaren av Vestankvarn, ännu jagat änder i densamma.

Jag lärde känna gårdens präktiga ladugårdsbesättning, fru Sandells stolthet. Det berättades, att Kavaleff på Domarby i Helsinge velat köpa hela besättningen för 500 mk per ko, vilket på den tiden var ett högt pris.

Under mitt besök på Vestankvarn avsynades sockeln till den blivande folkhögskolan. Den hade just blivit färdig och befanns vara väl utförd. Skolbyggnaden skulle vara färdig att tas i bruk för sitt ändamål den 1 nov., då den nya skolan skulle öppnas.

Med glatt mod reste jag och någon dag från Ingå tillbaka till Helsingfors. Denna gång skedde resan med ångbåt från Haga brygga. Man avreste därifrån kl. 10 tiden på f.m. och anlände till huvudstaden vid 7-tiden på aftonen. Det var en riktig sjöresa, som tog så gott som hela dagen i anspråk. Man åt middag ombord, under det båten passerade Porkala, sedan den på vägen vikit in till ett flertal bryggor. Man gav sålunda god tid och njöt av den angenäma färden, då vädret var vackert. Som ressällskap hade jag gårdens förvaltare. Han for för att fira bröllop, vilket skulle stå på själva midsommardagen.


(Nyland 06.10.1934 No 113)

2.

Jag besökte Ingå för andra gången i slutet av juli sommaren 1895. Jag hade då varit ute på en föredragsresa till Snappertuna. Där firades en av de sedvanliga sommarfestema på Raseborg invid den gamla slottsruinen. Festen var anordnad till förmån för den blivande folkhögskolan på Vestankvarn, och det hade fallit på min lott att hålla festföredraget. Jag fick då tillfälle att stifta litet närmare bekantskap med det gamla slottet, som jag besökte en gång tidigare. Invid festplatsen i närheten av turisthyddan hade man den s. k. Galgbacken, där i tiden Hemming Gadd och Nils Eskilsson Banér blevo halshuggna. De föllo offer för Kristian Tyranns hat och misstänksamhet. Händelsen kan betecknas som en fortsättning av Stockholms blodbad i november 1520. Det här skedde endast omkring en månad senare.

Naturen i slottets omgivningar är på sitt sätt storslagen, på ena sidan leende, lummig och grönskande med ek och hassel här och var i backarna, på den andra ett mäktigt och vilt bergsparti, om sträcker sig fram emot Snappertuna kyrka.

Jag fick även tillfälle att stifta bekantskap med snappertunaborna närmast genom Ernst Fagerström på Köpböle, där jag tillbragte natten. Det var ett glatt och vänsällt folk, som bor i det lilla kapellet, som det var på den tiden. Det var hyfsat och städat, präglat av gammal kultur och bildningsintresserat. Jag skulle senare få många av mina bästa elever från Snappertuna.

Efter den lyckade festen kom jag rätt sent på natten till Köpböle, en gård med gamla traditioner, som på ett värdigt sätt uppburits under en följd av släktled. Det kändes tryggt att efter den föregående dagens strapatser vila ut på ett sådant ställe. Det var, som om man varit hemma på egen grund. Följande morgon företogs en liten rundvandring kring de närmaste ägorna. Gårdens husbonde hade mycket att förtälja. Han var därjämte en varm vän av folkhögskolan med stor förståelse för det arbete, som innan årets slut skulle sättas i gång på Vestankvarn.

Sedan vi ätit en präktig frukost, körde han mig med en av gårdens hästar ända fram till Rejböle. Vi färdades genom en god del av Snappertuna, och min följeslagare kunde bättre än någon annan ge besked om allt, vad man önskade veta. På vägen passerade vi även förbi Fagervik, vars slottslika karaktärshus gjorde ett mäktigt intryck med den omgivande naturen, som söker sin like i fägring och prakt, klädd som den var i sin högsommarskrud. Man beundrade träsket med den ståtliga parken på östra sidan, man hörde bruset från forsarna och stånghammarens bultande, då man passerade bruket, och man skådade de vidsträckta odlingsmarkerna i dess omgivning. Man erinrade sig, att Love Almqvist under fyra somrar vistats här som informator i den Hisingerska familjen i början på 1800-talet och härifrån hämtat en del motiv för sina naturskildringar.

Vid Rejböle tog körvägen på sätt och vis slut, och jag skildes från min körsven, som återvände hem. För mig återstod nu att till fots tillryggalägga den 4 km. långa vägen till Vestankvarn. Den var till en början något villsam, där den gick fram genom skogen, men snart kom jag fram till Skogs-Grönholms torp, som hörde till Vestankvarn, och då var det lätt att hitta vidare. Jag passerade förbi Bäcklunds torp, som var det största på gården, och nu var vägen klar ända till gården. Den höjde sig något. Man kom upp på en mindre ås där utsikten vidgade sig, och jag hörde yxhuggen från Skallasbacken, där man höll på att timra upp den nya skolbyggnaden. Timran hade nu nått upp till mitten av fönstema, då jag för andra gången kom till Vestankvarn på besök.

Jag stannade denna gång ej länge kvar, då jag snart igen skulle återväda för att medverka vid en större sommarfest på Haga Björkudden. Även den var anordnad för den nya folkhögskolan och gav ett gott ekonomiskt resultat. Där fick jag stifta bekantskap med en mängd av mina blivande socknebor. De visade mig alla en vänlighet och ett tillmötesgående, som jag sent skall förgäta. Jag kunde nämna flere vid namn, vilka redan skattat åt förgängelsen, såsom K. E. Damén från Jönis, J. S. Heinström från Vesterkulla, handlanden J. M. Ilander m. fl. Särskilt har jag minne av Maurits Hollmerus från Storbreds. Han lever ännu vid hög ålder på Kardrag i Borgå socken. Han var i högsta grad sångintresserad och gav sig icke till tåls, innan han fick ihop en enkel kvartett, som måste uppträda och sjunga på festen. Kvartetten bestod av honom själv, numera avlidne kantor Blomberg, Vestankvarn gårds förvaltare och undertecknad. Där fick man verkligen taga viljan för verket, men fordringarna voro icke den tiden så stora som i våra dagar, då man över allt i bygderna har övade sångkörer.

Festen blev emellertid lyckad, och genom den slogs ett slag för den nya skolan. Intresset väcktes, och det gav säkert genklang i många ungasinnen. Tanken var ännu ny, och det var klart, att även mången skulle ställa sig undrande och spörjande, vart det skulle bära hän. Det visade sig också senare, att marken ej var så lätt bruten, som det kanske såg ut i början. Den svenska befolkningen är konservativ till sin läggning, och det är i grunden en god egenskap.


(Nyland 09.10.1934 No 114)


3.

Tredje gången kom jag till Ingå i slutet av oktober 1895. Det var nu i akt och mening att bosätta mig på Vestankvarn. Föga kunde jag då ana, att jag skulle ha mitt hem där i runda trettio år. Meningen var att folkhögskolan eller lantmanna- och husmoderskolan, som den numera kallades, skulle öppnas den 1 november, men byggnadsarbetet var ej ännu riktigt färdigt. Det dröjde därför till medlet av månaden, innan allt var i ordning, och den 18 nov. kunde skolarbetet börja. Ett 20- tal elever hade anmält sig. Det var ju icke ett alltför stort antal, men man fick trösta sig därmed, att mången fått börja med ännu färre.

Då elevbostadsfrågan icke genast kunnat ordnas på ett tillfredsställande sätt, var det till och med en direkt fördel, att tillströmningen av eleverna icke i början var så stor. Det var lättare att placera ett mindre antal, och så begynte arbetet i all anspråkslöshet. Elevmaterialet var emellertid gott, och det var en verklig fröjd att arbeta med sådan ungdom. Det var i mer än ett avseende en utvald skara, som hade fylkat sig, såsom ofta är fallet, då en ny skola öppnas. Flere av eleverna voro redan något äldre och därigenom mognare samt visade ett intresse, som stod över allt beröm. Arbetet gick med liv och lust. Härtill bidrog i hög grad den unisona sången, vilken ofta fick ljuda, såsom fallet är på folkhögskolan.

"Men blir oss dagen någon gång

väl tung och tröttsam då,

en glad och munter arbetssång

med lust vi taga må".

Det var i viss mån devisen för vårt arbete. Där det är ungdom, skall det vara sång. Redan Martin Luther gjorde med kraft gällande, att en lärare måste kunna sjunga. Annas kan han ej helt vinna ungdomen.

Det var emellertid betstämt, att på skolan skulle firas en högtidlig invigningsfest. Denna var utsatt till den 1 december eller första söndagen i advent. Det blev i sitt slag någonting enastående och lever säkert ännu i friskt minne hos alla dem, som voro med. Det var naturligtvis mycket att göra för att ställa i ordning till festen. Området närmast omkring skolbyggnaden var som ett formligt Augias-stall efter byggnadsarbetet med spånor och skräp i oändlighet. Här skulle ha behöfts en Herkules, men vi hade ju gårdens oxar, vilka kommo väl till pass vid släpningen. Vi fingo tvenne par till vårt förfogande: Bore och Gunnar samt Greven och Lustig. Det gick sakta, men säkert, och med elevernas hjälp såg det snart ordnat och städat ut.

Det var även bestämt, att alla, som kommo till festen, skulle bjudas på kaffe. Nylands nation bjöd välkommen, och den hade ju en stor gård till sitt förfogande. Det ålåg emellertid gårdens förvaltare att ombesörja kaffeserveringen. Man visste ej på förhand, huru många som skulle infinna sig. Det kunde lätt bli ett tusental, och det gällde att ta till ordentligt. Han köpte 15 kilo kaffe och vetebröd för 75 mk, vilket den tiden representerade en stor summa pengar. Det räckte gott till. Omkring 800 personer blevo emellertid förplägade med kaffe och bröd, och det sparades ej på kopparna. Många skröto efteråt, att de hade inmundigat ända till fem koppar, men det är intet knussel, då en studentnation bjuder.

Så randades den stora dagen. Vädret var vackert. Det var påfruset, men ingen snö. En blek decembersol lyste över landskapet. Alla på Vestankvarn voro i en viss spänning i förväntan på, huru det skulle avlöpa. Nylands nation skulle infinna sig in corpore, och öven hundra hästar voro uppbådade från Ingå och Karis till Svartå station för att skjutsa de resande den över en mil långa vägen till Vestankvarn. Dessa hade kommit med extratåg från Helsingfors. Middagen intogs på Svartå, där det den tiden var restauration.

Så anträddes färden därifrån. Det blev ett långt tåg av hästar, ett riktigt kärrparti. Om en timme var man framme vid Vestankvarn. Ett stycke från skolan lämnades åkdonen, och resenärerna ordnade sig till ett tåg, som till fots kom tågande uppför Skallasbacken med nationens fana i spetsen. I främsta ledet såg man Leo Mechelin, Wiktor Öhberg och kuratorn, Edvard Westermarck.

Man samlades i festsalen, som var vackert dekorerad av arkitekt Karl Hård av Segerstad. Den var snart till trängsel fylld av en intresserad allmänhet. Programmet var det sedvanliga vid dylika tillfällen. Själva invigningstalet hölls av folkskoleinspektör V. Öhberg, som var styrelsens ordförande. Men kurator Edv. Westermarck höll hälsningstalet, i vilket han i vältaliga ordalag skildrade skolans tillkomst eller dess förhistoria. Till sist riktade han sig till donatricen fru Lina Sandell, som var närvarande, och framförde till henne Nyländska nationens och hela den fosterländska allmänhetens vördnadsfulla tack för hennes donation. "Måtte anblicken", sade han vidare, "av det ungdomsfriska spirande livet här uppe på kullen förläna Eder en ersättning för vad Ni givit. Nyländska nationen skall söka visa sig värdig det förtroende Ni skänkt henne. Hon skall framdeles, liksom hittills i mån av sina krafter söka sprida ljus bland hembygdens befolkning".

Efter talets slut utfördes en festkantat, författad av skalden Nino Runeberg. Mag. K. Flodin hade komponerat musiken till densamma.

Där höllos ännu många inspirerade tal bl. a. av senator Leo Mechelin, som riktade sig till skolans lärarpersonal. Den korta vinterdagens ljus hade flytt redan innan festen var slut. På kvällen var skolhuset illuminerat i alla fönster och stod som en ljusets symbol uppe på sin kulle, överblickande den kringliggande nejden.


(Nyland 13.10.1934 No 116)


4.

Jag var nu bosatt på Vestankvam och hade därunder tillfälle att stifta närmare bekantskap med förhållandena på orten samt göra mig förtrogen med desamma. Det kan ej nekas, att det den tiden vilade ett visst romantiskt skimmer över Ingå. Kanske var det den omständigheten, att socknen låg litet på sidan om allfarsvägen, som medverkade härtill. Den var ju dåförtiden ännu i avsaknad av järnväg och telefon. Mycket bidrog härtill även Fagerviks gamla herrgård med sitt bruk, därifrån man kunde höra stånghammaren bulta om kvällarna, då det var lugnt. Fågelvägen dit över skogen från Vestankvarn utgjorde endast något över en halv mil. Det hette emellertid, att stånghammaren måste I bulta även om nätterna, för att gamla baron skulle kunna sova. Han var så van därvid ända från barndomen, att han vaknade, ifall den upphörde att bulta.

Fagervik var en gammal gård med traditioner, som gingo tillbaka till 1600-talet. Det var ett av landets äldsta järnbruk, grundat år 1647. Det begynte blomstra efter stora ofreden, då det kom i familjen Hisingers ägo. Stället hade även sin vita fru, som visade sig, då någon av familjen skulle skatta åt förgängelsen.

Då Gustaf III reste i Finland, passerade han även genom Barösund och tillbragte en natt på Fagervik. Han åtföljdes av sin yngre broder Fredrik Adolf, som sades vara Europas vackraste prins på den tiden. Denna hade med sig sin älskarinna, den för sin skönhet beryktade Sofia Hagman, och det berättas, att uppbrottet på morgonen hade skett så hastigt, att hon glömde kvar sina tofflor, vilka länge förvarades som ett minne på gården. De voro förtjusande små.

Gustaf III reste vidare och kom bl. a. även till Kangasala, där Kejsaråsen besöktes. Här påstås kungen ha blivit så förtjust, att han utbrast i de bekanta orden: "Här var det visst djävulen frestade vår herre, visande honom all värdens härlighet". Men då skyndade Elis Schröderheim att genmäla: "Icke här, Ers Majestät, icke här, utan i Barösund".

På vägen dit upp hade kungen förlänat Tammerfors stadsprivilegier och gästat Hatanpää gård, där han även torde ha övernattat.

Det fanns emellertid i Ingå en gård med äldre traditioner än Fagervik. Det var Bolstad Storgård, där fru Märta Posse i tiden levat och regerat. Om henne hade det spunnits en del sägner, som levat på folkets läppar ända in i våra dagar. Hon hade gjort sig känd för sin egennytta och elakhet. Hon hade bl. a. stängt in sin man i en källare och satt eld på huset, så att han blev innebränd. Därav namnet Brännbolstad. Det hette senare, att hon länge och väl spökade i Torpskogen, där man om nätterna kunde få se henne rida, så att hästskorna lyste blanka i månskenet.

Vestankvarn gård, där jag var bosatt, var av vida yngre datum. Den bildades först i medlet av 1800-talet av överste Carl Linder, som sammanköpte en del hemman i Gårdsböle by. Efter hans död 1866 innehades gården en kort tid av hans son litteratören Ernst Linder, men denne avled redan 1867 i tyfus. Han hade ådragit sig smitta, då han uppoffrande och ädelmodigt sökte bringa hjälp åt sjuka och nödlidande under det stora hungersåret. Hans änka fru Maria Linder blev nu en tid ägarinna av gården, tills hon sålde den och flyttade över till Sverige. Där gifte hon sig senare med konsul Oskar Ekman, som på sin tid ansågs för Sveriges rikaste man. Den från frihetskriget kände generalen Ernst Linder är hennes son i första giftet. Hon levde ännu år 1908, då jag var i tillfälle att besöka henne i Stockholm där hon var bosatt. Hon visade fortfarande stort intresse för Vestankvarn och frågade efter de gamla som ännu levde kvar från hennes tid, bl. a. madam Fleming, åt vilken hon under en längre tid utbetalte ett årligt understöd.

I början av 1870-talet förvärvades Vestankvarn av godsägaren Vilhelm Sandell, som tidigare innehaft Horsbäck gård i Snappertuna. Han var en man, som arbetat sig upp från ingenting. Han hade icke fått någon egentlig skolbildning, men var utrustad med ett gott naturligt förstånd och ekonomiskt sinne. Han förstorade gården genom att senare inköpa Gruvas hemman i Näsby. Han åtnjöt bland bönderna ett visst anseende för klokhet och framsynthet, erhöll flere kommunala förtroendeuppdrag och valdes en gång på 1880- talet till lantdagsman, därvid han representerade Raseborgs domsaga i bondeståndet.

Han var varmt intresserad för folkupplysning. Under sin verksamhet som kommunalman och lantdagsman hade han mången gäng fått erfara de svårigheter som vållades av bristande kunskaper. Det låg honom därför varmt om hjärtat att verka i sådan riktning, att denna brist för framtiden skulle avhjälpas. Han höll själv en tid ett slags aftonskola för sina underhavande på Vestankvarn och ivrade varmt för inrättandet av en folkskola därstädes. Men hans strävanden den vägen kröntes ej med framgång. Skolan kom visserligen till stånd, men förlädes till Johannesberg. Han säges då på en stämma ha yttrat, att han skulle visa, det på Vestankvarn i stället skulle inrättas en folkhögskola, vilket senare blev en verklighet genom den storartade donationen. Då skolan där öppnades 1895, hade Vilhelm Sandell redan tre år tidigare skattat åt förgängelsen. Men om han levat, tror jag han känt sig tillfreds. Särskilt hade det fägnat honom, att skolan på sitt program utom allmänt bildande ämnen upptagit lantbruksundervisning och medborgarkunskap.

Hans efterlevande änka fru Lina Sandell fick emellertid tillfälle att under en tid av sex år följa med arbetet på skolan. Hon var född den 8 sept. 1842 i Ekenäs och upptogs redan tidigt som fosterdotter i musikdirektören Möllers familj. Här fick hennes naturliga anlag för musik rik näring och utveckling. Vid 16 års ålder reste hon över till Stockholm för att där idka musikstudier för prof. Günther. Efter genomgången kurs ämnade hon sig in vid teatern, för vilken hon sedan barndomen visat tydliga anlag, men avstod härifrån på inrådan av sin musiklärare. Hon återkom i stället till sin födelsestad, där hon en tid förestod en barnträdgård, upprättad av Uno Cygnaeus. Hon kom sålunda i personlig beröring med denne storman på folkupplysningens område och talte ofta senare med stor pietet om sina minnen och intryck av hans personlighet.

Hon trädde emellertid tidigt i äktenskap med sjökapten Nyberg. Detta äktenskap, ingånget under ungdomlig obetänksamhet och främst på grund därav att hon trodde, att det var hennes fosterföräldrars önskan, blev ej lyckligt och upplöstes efter sjuårig samvaro. Detta väckte på sin tid ett oerhört uppseende i den lilla småstaden vid Pojoviken, och hon blev på många håll mycket klandrad därför. På den tiden var sådant ytterst ovanligt. I vår tid hör det ju snart till ordningen för dagen.

Hon flyttade då över till Stockholm, och nu begynte för henne en tid, under vilken hon fick pröva på ett och annat i livets skola. Tack vare sitt fasta mod och sin okuvliga energi övervann hon dock svårigheterna och segrade. Hon livnärde sig under denna tid till en början med sömnad, tills hon lyckades uppsätta en egen affär, vilken hon även bedrev med framgång. Efter någon tid ingick hon nytt äktenskap med f. d. handlanden Vilhelm Sandell och flyttade med honom till hans egendom Horsbäck i Snappertuna.

Fru Lina Sandell blev nu husmor och värdinna på en lantegendom. Genom sin starka vilja, sin ihärdighet och ovanliga begåvning lyckades hon snart nog sätta sig in i de nya plikter och förhållanden hon genom ödets nyck kastats in uti.


(Nyland 20.10.1934 No 119)


5.

Vid denna tid var det som kreatursskötseln inom lanthushållningens område började tillvinna sig allt större uppmärksamhet i vårt land. Herrskapet Sandell insåg även dess stora ekonomiska betydelse för lantmannen samt började med flit och intresse sätta sig in i kreaturens rationella skötsel. Ehuru ingendera från början hade egentliga insikter i lanthushållningen, förvärvade de sig dock dels genom praktiken dels genom ett ivrigt studium av tillgänglig bok- och tidskriftslitteratur, snart nog ganska aktningsvärda kunskaper på detta område.

Det var dock först, sedan de i början av 1870-talet flyttat till Vestankvarn gärd i Ingå socken, som deras och främst fru Lina Sandells arbete på kreatursskötselns område kröntes med avgjord framgång. Tack vare hennes stora intresse, arbetslust, uthållighet och kärlek till djuren lyckades hon på Vestankvarn uppdraga en kreatursstam, som belönats med första pris på flere utställningar samt blivit känd —snart sagt — över hela landet.

Det var också med berättigad stolthet, som hon talade om sitt livs "stora verk", som hon kallade det, och detta hade hon skäl att göra, ty få torde de människor vara, som så helt egnat sig åt en sak, som hon gjort. Från tidigt på morgonen till sen på kvällen var hon upptagen av övervakandet av arbetena i ladugård och mejeri.

Men trots detta ansträngande slit och släp följde hon dock även med levande intresse samtidens riktningar inom litteratur och konst, särskilt musiken, för vilken hon ständigt hade ett vaket sinne. Jämväl teosofi studerade hon ivrigt och anslöt sig till en del av dennas grundsatser. Främst kände hon sig tilltalad av dess lära om människokärleken. Hon hade i detta en likatänkande i ägaren av Vesterkulla gård J. S. Heinström, som ibland kom och hälsade på. Därvid resonerades teosofi på ett sätt, som för den oinvigde icke var lätt att följa. Den sistnämnde var en beläst och tänkande man, något av en filosof. Då han yttrade sig i en sak, kunde man tydligt märka, att det han sade var övertänkt. En gång hade jag med honom en diskussion om månens förhållande. Han ville ha den till en självständig himlakropp och icke som en drabant till jorden. Varför, fick jag icke klart för mig. Kanske hade det något att göra med teosofi. Då jag gjorde invändningar, sade han endast, att de lärde kunna misstaga sig. — Men det kunna de olärde med.

Fru Lina Sandell var varmt intresserad av den nya skolan. Hon kom ofta upp för att åhöra undervisningen och var gärna med på de s. k. diskussionsmötena på fredagskvällarna. På lördagskvällarna samlades lärarpersonalen i regeln hos henne nere på gården, där hon bodde i huvudbyggnaden. Hon förfogade här över en mycket trevlig salong med fönster åt tre håll. Här gjordes musik, och litet var måste bidraga genom att sjunga. Det sjöngs "Gluntar" och även andra duetter efter råd och lägenhet. Stämningen var glad och upprymd, skämtet flödade, ty fru Sandell ägde humor i mycket hög grad. Trakteringen utgjordes av ett utmärkt gott kaffe, som hon själv kokat efter all konstens regler.

En tilltagande ohälsa nedsatte senare hennes krafter och inverkade även på humöret. Hon avled i februari månad 1901 och vilar nu på Ingå sockens kyrkogård vid sidan av sin man. Rik var den blomstergärd, som täckte graven, tills den fallande snön i kvällens skymning höljde den under sitt vita dok.


(Nyland 25.10.1934 No 121)


6.

Under det första läsåret koncentrerades uppmärksamheten främst på skolarbetet, och det blev icke någon tid övrig att ta närmare notis om det, som rörde sig ute i socknen. Man hade fullt upp med arbete på allra närmaste håll. Skolans närmaste omgivning utgjordes av en torparby, som till en början icke erbjöd några synnerliga förutsättningar för en folkhögskola. Den allmänna bildningsnivån var jämförelsevis låg. Knappast en enda av de unga hade genomgått folkskola. Läslaget hade av ålder omdömet om sig att vara det sämsta i socknen. Endast en elev från Vestankvarn hade anmält sig till första årskursen och hade inga andra förkunskaper än dem han fått i den Sandellska aftonskolan. Det såg därför ej alltför lovande ut. Huru mycket tacksammare hade ej jordmånen varit i en österbottnisk bondby exempelvis i rågens rike i Vörå. Men svårigheterna äro till för att övervinnas, och så var det även här. Större förutsättningar funnos på längre håll såsom i Snappertuna och Degerby och i de verkliga bondbyarna i Ingå.

Men även den närmaste omgivningen måste påverkas, ocli för det ändamålet sattes i gång med en söndagsskola under vårterminen. I denna togo även folkhögskolans elever en verksam del. Det var ett utmärkt sätt att komma i kontakt med bygden omkring folkhögskolan. Man fick lära känna de unga, och dessa kände sig i sin tur liksom höra till det hela. De fingo öva sig i innanläsningens svåra konst samt inhämta grunderna för skrivning och räkning. Arbetet gick med liv och lust. Det var, som om en sol lyst in över de församlade, och skolans egna elever fingo besanna det gamla ordspråket: genom att lära andra lär man sig själv. Det var något i Sandells anda, en direkt fortsättning på ett arbete, som han börjat med, då han höll sin aftonskola.

På folkhögskolan hade vi även gymnastiska övningar, därvid en av eleverna, f. d. underofficer vid Nylands bataljon, förde befälet. Han var en man i 30-årsåldern, som redan hunnit pröva på ett och annat i livets skola. Det hette att vi tränade oss för Pojofärden. Denna företogs på våren i slutet av maj och blev i flere avseenden minnesvärd. Vi besökte Billnäs och Fiskars bruk samt Pojo kyrkoby. Där pågingo som bäst i folkskolan förberedande folkhögskolekurser, vilka leddes av Arvid Mörne och Albert Lilius, då unga studenter. Kurserna blevo märkliga därigenom, att de väckte till liv tanken på en folkhögskola i Pojo, vilken senare blev en verklighet.

Det hörde annars till regeln, att varje år från folkhögskolan företaga en utfärd till någon bemärkt plats. Så företogs ett år en sådan över Lojo sjö till Sammatti husmoderskola och Paikkari torp. Senare blev det vanligt att styra kosan till Helsingfors. Första gången skedde det våren 1898, vilken resa blev en av de märkligaste.

Kustbanan genom Ingå fanns då ännu icke till, utan vi reste med ångbåt från Haga brygga förbi Porkala in till huvudstaden. Här besöktes muséer och samlingar, men därjämte företogs en utfärd i ångbåt till Botby gård i Helsinge, där vi på det vänligaste välkomnades av kommunalrådet J. F. Lindroos, som var medlem i skolans styrelse. Här vandrade man genom stallet och ladugården, varjämte en promenad företogs ute på fälten.

Återfärden skedde med ångbåt till huvudstaden, och vår värd följde med oss samt hade vänligheten inbjuda hela sällskapet, ett 60-tal personer, på middag till Alphyddan. Han hade därtill rekvirerat en septett från gardesbataljonen, som spelade det ena fosterländska musikstycket efter det andra. Det blev en verklig festmiddag, och man hörde den ena efter den andra säga, att "vestankvarnarna" aldrig tidigare blivit så hedrade. Det hölls tal, och det sjöngs även sånger, såsom seden är, då folkhögskolefolk samlas. Utom oss och vår älskvärda värd var endast en främmande tillstädes nämligen gamle redaktör J. F. Wahlbäck, "Spetsen" kallad. Han hade anmodats att komma med med det uttryckliga förbehållet, att det ingenting skulle få stå i tidningarna om allt detta. Vår värd var sådan. Han hade en gång skänkt en mycket värdefull samling böcker till skolans bibliotek också då med det förbehållet, att det icke skulle komma någonting därom i tidningarna.

Efter något år, då skolarbetet kommit i sina gängor, blev det tid övrig att egna uppmärksamhet åt socknens angelägenheter. Det var då främst det kommunala, som väckte intresse. Den tiden satt ännu den gamla hederliga kommunalstämman så att säga i orubbat bo. Kommunalfullmäktige infördes i Ingå först åtskilliga år senare. Stämman hade sina fördelar, men också sina nackdelar. Den var i vissa fall bekvämare än kommunalfullmäktige, men besluten kunde bli beroende av tillfälligheter, då det ena gången kunde vara en del personer, andra gången alldeles andra, som fattade dem. Ofta voro stämmorna mycket fåtaligt besökta. Stundom kunde det hända, då ordföranden J. S. Heinström från Vesterkulla infann sig för att begynna stämman, att han var alldeles ensam. Det gällde då att gå ut i byn och samla ihop ett parti röstberättigade personer för att kunna hålla stämman. Någon gång lär det även ha hänt, att ordföranden hade glömt bort densamma. Då fick man lov att skicka bud på honom för att få den i gång. Ordförandeposten sköttes av honom i trettiotre runda år, och han var tillika sekreterare. Detta gjorde, att förhandlingarna gingo något långsamt, då samma person, som ledde ordet, även skulle svara för protokollet. Men affärerna voro i äldre tider ej så stora. År 1870 slutade kommunens budget på 3,000 mk, men vid tiden för sekelskiftet hade den tiodubblats. Det var sålunda i alla fall en rask utveckling, men det vittnar å andra sidan om våra fäders sparsamhet och stränga hushållning. Skulle kommunerna i våra dagar förstå att iakttaga en sådan återhållsamhet, så skulle icke flere, såsom nu är fallet, vara bragta till tiggarstaven.

I regeln voro diskussionerna på stämmorna icke vidlyftiga. Man höll icke långa andraganden, utan det var korta yttranden rakt på sak utan några krumbukter. Stundom lät man någon annan framföra det man hade på hjärtat. Man hade icke behov att lysa med sina förslag. Huvudsaken var att de kommo fram och att frågan blev behandlad. Annars gjorde man ofta den erfarenheten, att nästan vad som helst gick igenom blott det ej drog nämnvärda kostnader. Men förde det med sig ökade utgifter, då restes i regeln ett kraftigt motstånd. Sparsamheten var stor. Stundom gick det dock för långt, så att det gränsade till vad man kallar snålhet. Men det är så här i världen, att bonden måste vara sparsam. Annars skulle han ej komma till rätta.

Jag kunde nämna vid namn flere personer, som vid sekelskiftet trädde fram i det kommunala och där gjorde sig gällande. Utom stämmans ordförande J. S. Heinström hade vi K. E. Damén från Jönis, Alex Damén från Doms, Adolf Hildén, Linkulla, Vestanby Kvarnström, K. Siggberg från Finnböle, Skräddars, M. Hollmerus från Storbreds m. fl. Baron Edv. Hisinger, Fagervik, representerades i regeln av sin förvaltare M. Magnusson.

I den äldre tiden byggde man på förtroende. Det kom knappast i fråga, att utsedda revisorer skulle företagit en ingående granskning av räkenskaperna. En sådan hade vittnat om bristande förtroende. Man skrev under i god tro. Något annat kom ej i fråga. Förskingring av allämnna medel hade man knappast hört talas om på den tiden. Det är först i våra dagar, som sådant blivit sorgligt vanligt.

Vid tiden för sekelskiftet löpte det kommunala livet i Ingå ännu för det mesta i de gamla gängorna. Några större frågor förekommo ej då. Det var först litet senare, som skolbyggnadsfrågorna begynte framträda på dagordningen.


(Nyland 03.11.1934 No 125)


7.

Umgänget blev i Ingå vid tiden för sekelskiftet påtagligen livligare än det varit tidigare. Därtill bidrogo flere omständigheter. Först och främst telefonen, som under det förra århundradets sista år infördes i socknen och där blev bofast. Visserligen hade man på Fagervik och dess utgårdar haft telefon redan tidigare med förbindelse till Karis central, men då bildades i Ingå en telefonförening med uppgift att få till stånd telefoner i socknen med förbindelse österut. Det var först fråga om att draga en dubbelledning ända till Helsingfors, men då medlemsantalet i föreningen blev alltför litet, måste man stanna vid Kyrkslätt central och söka anslutning där. Senare blev det Kyrkstad central.

På landsbygden, där det är långa avstånd mellan gårdar och byar, spelar telefonen en ännu större roll än i städerna. Den ökar i hög grad livligheten i umgänget människorna emellan. De komma varandra liksom närmare. De långa luftledningama, som löpa parallellt med varandra, göra emellertid, att samtalen höras över från den ena ledningen till den andra. Det berättas också, att i början, då telefonen ännu var ny i socknen, det fanns dem, som dagar i ända sutto med luren för örat för att avlyssna de olika samtalen. Det var ett sätt att leva med och på samma gång tillfredsställa sin nyfikenhet.

En annan fråga, som vid sekelskiftet var egnad att sätta sinnena i rörelse inom socknen, var den om fortsättningen av Åbo—Karisbanan till Helsingfors. Denna fråga tilldrog sig självfallet stor uppmärksamhet, den dryftades ivrigt man och man emellan samt även i tidningspressen och fångade sålunda en god del av det allmänna intresset. Det fanns flere projekt bl. a. ett till Gerknäs genom Sjundeå. I Ingå var man dock på det klara med, att linjen borde dragas direkt till Karis, vilken uppfattning även allmännare uppbars. Men det fanns jämväl tvenne olika projekt genom Ingå, ett nordligare genom Solberg och Täkter samt ett sydligare förbi Ingå kyrka. Härom stod striden rätt het inom socknen, vilket var helt naturligt, då ju var och en gärna ville ha järnvägen så nära sin egen trappa som möjligt. Det nordligare projektet segrade. Det ansågs förmånligare, såsom egnat att samla större trafik. Det sydligare hade gått för nära kusten och sålunda lämnat de nordligare byarna för långt åt sidan.

Under järnvägsbyggnadstiden blev det liv och rörelse i socknen. Även umgänget blev då livligare och rikare. Ett betydande tillskott i detsamma hade erhållits genom alla de tjänstemän, ingeniörer och kassörer m. fl., som voro anställda vid byggnadsarbetet. En person, som mycket bidrog till trevnaden i socknen på den tiden, var den unge kommunalläkaren dr Gunnar Såltin, som var musikalisk. Han ledde en sångkör, vilken på sin tid gjorde sig bemärkt, och sjöng själv gärna till luta visor, både gamla och nya, bland dem flere, som han själv satt ihop och däri han skildrade märkliga episoder ur livet inom socknen. Flere av dessa visor handlade om Mauritz Hollmerus från Storbreds. De skildrade hans jakter. Han var ju en stor Nimrod, hade skjutit över 400 järpar för pipa och fångat lika många rävar med gift. På en enda vinter fångade han 23 stycken. En annan gång jagade han ett grävsvin. Det var tidigt en vårmorgon, då han skulle gå ut för att så sitt höfrö. Grävlingen räddade då sig undan en för tidig död endast genom att simma över Ingå å, som var uppsvälld av vårflödet. Här hade vår vän ingen nytta av den präktiga stenbro, som han tidigare byggt över ån naturligtvis på ett annat ställe och icke här, där den så väl skulle behövts. Grävlingen promenerade nu med segerstolt min upp i Överbyskogen.

Visorna väckte stor munterhet och mottogos med livligt bifall inom vänkretsen. Föremålet själft log ett gott löje, då han hörde sina bravader besjungas. Han hade sinne för humor och satte värde på ett gott skämt.

Det kan annars nämnas, att det då och då anordnades större jakter för det mesta på Marieberg hos godsägaren John Candelin, men även ofta på Fagervik och någon gång på Vestankvarn. De åtföljdes av trevliga middagar, vid vilka dagens bedrifter diskuterades. Icke så sällan tog Gunnar Såltin fram sin luta och besjöng i en för tillfället diktad visa sådant, som hade fängslat intresset under dagens kampanj i skogen.

En del nylänningar hade bildat en jaktförening och inrättat åt sig en jaktstuga på Landboas alldeles invid Vestankvarn. De kommo ut till söndagarna för att jaga i de omgivande markerna. Här fanns på den tiden gott om villebråd särskilt rapphöns. Bland intresserade rapphönsjägare kan nämnas Eugen Schauman, som då och då brukade komma ut från Helsingfors. Han var en mycket skicklig skytt, och en mängd rapphöns föllo för hans välriktade skott.

Den, som dock av dessa jägare gjorde sig mest känd i trakten, var stud. Petter Frasetti. Han uppehöll sig ofta med ens långa tider på Landboas och jagade i skogarna däromkring. Vanligtvis brukade han förse sig med en betjänt, som för hans räkning bar icke blott geväret utan även en ridsadel. Då han tröttnade, hyrde han sig en häst i någon bondgård och återvände ndande från dagens jakt. Han gjorde sig även känd som en stor gurmand och hade försett sig med en mängd delikatesser från staden. Ibland ställde han till lukulliska måltider, till vilka även gäster voro inbjudna.


(Nyland 06.11.1934 No 126)


8.

Ungdomsrörelsen har snart sagt över allt i vårt land stått i nära förbindelse med folkhögskolan. Där en sådan uppstått, har en ungdomsförening i regeln följt den i spåren. De ha liksom haft behov av varandra. Så var det även i Ingå. Vestankvarn folkhögskola hade ej stort mer än ett år varit i verksamhet, då genom den en ungdomsförening bildades, den första i Ingå. Den kallade sig Hembygdens vänner i Ingå och Degerby. Meningen var, att den skulle omfatta båda dessa kommuner och sålunda erhålla ett rätt vidsträckt verksamhetsområde. Däri låg både en styrka och en svaghet, men då tillsvidare ingen annan förening existerade, ansåg man det vara skäl att låta området bliva så vidstäckt, för att man skulle nå en större krets. Man ville väcka intresse och därigenom bereda vägen för andra föreningar, som möjligen senare skulle startas.

Denna förening kom till den 24 jan. 1897. Det var en klar och kall vinterdag. Snön gnistrade, och kölden brakade i knutarna. En talrik meninghet hade samlats till ett möte, som hölls på Vestankvarn. Bland de närvarande såg man även pastor Wilenius, som icke långt därefter skattade åt förgängelsen. Intresset tycktes vara stort. Föreningen bildades, och på ett följande möte, som hölls den 14 febr., erhöll den sitt namn. En styrelse valdes, och stadgar utarbetades samt antogos jämväl efter någon tid. Men man gav sig icke mödan att genast ansöka om vederbörlig stadfästelse av desamma, och snart var det för sent. Med hösten 1898, då Bobrikoff blev generalguvernör i Finland, begynte de sju ofärdsåren, och under dem var det icke möjligt att få någon ungdomsförening legaliserad. Man tillgrep utvägen att inträda som filial i Malaks ungdomsförening i Österbotten, vilken enligt sina stadgar hade rätt att antaga sådana över hela landet.

På detta sätt kunde saken ordnas och möten hållas utan hinder från myndigheternas sida. Föreningens verksamhet fortgick regelbundet utan några störingar. Tiden blev också sådan, att denna verksamhet fick allt större betydelse. Dunkla rykten begynte spridas i bygderna om jorddelning och annat dylikt. Det gällde att motarbeta dessa och sprida upplysning om rätta förhållandet. Detta kunde föreningen göra genom sina medlemmar.

En gång väcktes på ett möte frågan om att föreningen skulle utge en egen handskriven tidning. Denna kom icke tillstånd, men saken utnyttjades på ett finurligt sätt av ryktessmidarena. Den ledde nämligen till en rapport av en känd arkangelit vid namn Petter. I rapporten, som genom gendarmers förmedling kom ända fram till generalguvernören, hette det, att förvaltaren på Vestankvarn ger ut en hemlig, riksfientlig tidning, som han trycker under golvet och som han sprider genom ägaren av Storbreds rusthåll och skräddaren Kalenius. Rapporten ledde till att förvaltaren blev kallad till förhör av kronofogden, men då det hela befanns vara grundlöst, blev det intet vidare av den saken.

En annan gång rapporterades, att en skollärare Westermark hållit ett politiskt föredrao i folkskolan invid tingsstaden. Här fick länsmannen avge förklaring, varvid han meddelade, att någon skollärare med det namnet ej fanns i socknen, och så vitt han visste icke heller i grannsocknarna. Sålunda var faran för den gången avvärjd.

För att få nödig omväxling vid mötena och göra dem mera lockande för allmänheten inkallade man stundom föredragare från huvudstaden. Sålunda höllos där föredrag av bl. a. Edv. Westermarck, Ernst Estlander, Johannes Hedengren, Einar Pontan och fruarna C. Ullner, Alli Trygg- Helenius och Maria Furuhjelm. Mest fick man självfallet lita till de egna krafterna och främst dem, som visade intresse och förståelse för föreningens verksamhet.

Bland personer, som under den första tiden togo livlig del däri, erinrar jag mig särskilt Gustaf Kropp. Han var en gammal civis, student från 1850, en genuin helsingforsare. Hans fader ägde i tiden den s. k. Kroppska garveriet vid Norra Esplanadgatan. Unge Kropp visade emellertid ej någon synnerligen håg för studier, varför han praktiserade på postverket och var under krimkriget posttjänsteman i Reval. Han var nämligen språkkunning. Senare bodde han en tid på Harböle i Helsinge och höll här ett slags skola för unga bondsöner. Min fader hade bl. a. någon tid åtnjutit hans undervisning. Han berättade, att Kropp höll höns, och tidigt på vårmorgnarna fingo de unga eleverna gå ut på skaren och samla hararnas lämningar, vilka användes som hönsfoder i brist på bättre.

Senare bodde Gustaf Kropp länge och väl i Saxby i Borgå socken, där han hade en villa. Men bliven änkling flyttade han på gamla dar till Ingå, där han slog sina penater tillsammans med sin syster fru Lemström. De bebodde en villalägenhet nära kyrkan, vilken stundom på skämt kallades "Kroppebo".

På ungdomsföreningsmötena var han en trägen kund, liksom han flitigt deltog i sällskapslivet. Han var allas "Farbror", och det vilade en viss gammaldagstrevnad över hela hans person. På föreningsmötena brukade han ibland uppläsa poetiska utgjutelser, som han själv skrivit vanligen på prosa, men ibland även på vers. Han hade en ideell läggning, och det kom med honom liksom en fläkt frän den runebergska tiden.

Till livaktigheten inom föreningen bidrog i mycket hög grad dr Gunnar Såltin, så länge han var bosatt i Ingå, främst genom sin sångkör. Han kände sig på ett särdeles sätt höra samman med Ingå, där hans moder konstnärinnan Alexandra Såltin, född Frosterus, hade vistats som barn. Hon var nämligen född på Ingå prästgård. Hennes fader prof. Frosterus hade en tid haft Ingå som prebende.

En person, som sällan saknades på föreningsmötena, var Ivar Hindersson från Torbacka i Degerby. I Vestankvarn folkhögskolas matrikel står han inskriven som n:o ett, en händelse, som ser ut som en tanke. I ungdomsföreningen var han med redan vid dess stiftande och deltog flitigt i dess verksamhet, så länge det förunnades honom att leva. Han gav liv åt diskussionerna och vid samkvämen var han oersättlig. Även i sångföreningen var han en verksam medlem. Hans ljusa och resliga gestalt, en äkta nordisk typ syntes överallt. Men den gudarna älska dör ung. Vid icke fyllda 25 år gick han bort den 14 mars år 1900.

Till mötena infan sig även ofta godsägaren Mauritz Hollmerus från Storbreds. Han kom vanligen till fots, ehuru han hade gott om hästar i stallet. Men han hade en sträng fogde, som ansåg, att hästarna behövde vila för att stå ut med det tunga jordarbetet, och herrn fick gå till fots. Han var en intresserad sångare och deltog med liv och lust i sångkörens övningar. På föreningsmötena bidrog han till programmet bl. a. med bygdehistorier på borgåmålet. Därjämte spelade han fiol och lät stundom höra sig vid samkvämen. Sålunda fick litet var hjälpa till och göra sitt bästa. Många bäckar små bilda en stor å.


(Nyland 13.11.1934 No 129)


- Kristin Lauharo -