M/S Innaren karille Inkoossa v. 1946

06.08.2021

Ruotsalainen rahtilaiva m/s Innaren lähti Helsingistä kohti Hankoa perjantaiaamulla 11. tammikuuta 1946. Aluksen matkan määränpäänä oli Philadelphia ja lastina oli 5500 tonnia selluloosaa. Innaren oli valmistunut v. 1944 (Eriksbergs Mekaniska Verkstad) ja se oli pituudeltaan 112,2 m. Matkaan lähti samalla myös jäänmurtaja "Murtaja", jonka tarkoitus oli avustaa Innaren Hankoon jääolosuhteiden niin vaatiessa.


M/S Innaren v. 1944. Alus valmistui toisen maailmansodan loppuvaiheessa ja siksi siihen maalattiin aluksi puolueettoman Ruotsin tunnukset.



Rahtilaiva Innaren törmäsi luotsin ohjaamana vedenalaiselle karille Bågaskärin ulkoväylällä 11.1.1946 klo 15.30. Alus sai pahoja vuotoja ja keula alkoi painua mereen. Klo 15.37 Hangon radioasema sai ensimmäiset SOS-signaalit aluksen kapteeni Arthur Carlssonilta. Tämän jälkeen Carlsson oli käskenyt miehistön poistumaan pelastusveneisiin.

Onneksi Murtaja oli onnettomuuspaikan läheisyydessä ja pelastustoimet saatiin välittömästi käyntiin. Uppoamisvaaran vuoksi joitakin arvoesineitä siirrettiin varmuuden vuoksi Murtajaan, mutta Innarenin 30 hengen miehistöllä ei ollut enää hengenvaaraa, joten miehistö jäi alukseen. Koska konehuoneeseen ei ollut vielä tunkeutunut vettä, niin Innaren päätettiin ajaa Smörskärin ja Svartbådanin väliselle matalikolle Inkoon edustalla. Klo 21:15 alukselta ilmoitettiin, ettei uppoamisvaaraa enää ollut.

Pelastusalukset "Assistans" ja "Protector" saapuivat onnettomuuspaikalle 12. tammikuuta. Näiden lisäksi myöhemmin saapui apuun myös luotsilaitoksen "Kompassi" sekä Ruotsista kutsuttu "Hercules". Läheinen Bågaskärin luotsiasema sai tiedon onnettomuudesta usean tunnin viiveellä, koska joku oli varastanut vähän ennen turmaa Jakobramsjössä 35 m kaapelia Barösundin ja Bågaskärin luotsiasemien välisestä puhelinlinjasta.

Aluksen keulapuolen kolme ensimmäistä lastiruumaa olivat veden vallassa. Lastina olleita selluloosapaaleja alettiin purkaa ja kaikkiaan n. 1300 tonnia selluloosaa päätyi laidan yli mereen. Tämän jälkeen pelastusyhtiön sukeltajat ryhtyivät korjaamaan karilleajosta seuranneita vaurioita.

16. tammikuuta klo 13 Innaren saatiin irti matalikolta ja hinatiin sen jälkeen suojaisempaan paikkaan Tiftön saaren lähelle. Höyrylaiva Lapponia saapui paikalle 17. tammikuuta. Aluksen keventämisen vuoksi Innarenista siirrettiin n. 1000 tonnia selluloosaa Lapponiaan, joka lähti tämän jälkeen viemään lastiaan Hankoon.


Pelastustyöt käynnissä tammikuussa 1946 Tiftön lähellä Inkoon saaristossa. Kuvissa s/s Lapponia, pelastusosakeyhtiö Neptunin Assistans ja m/s Innaren. (Kuva: Suomen merimuseo)



Tilapäiset korjaustyöt jatkuivat vielä muutaman päivän ajan ja laivaa tyhjennettiin vedestä pelastusalusten pumppujen avulla. Koska onnettomuudesta oli laajasti uutisoitu, niin ihmisiä alkoi kerääntyä paikalle ihmettelemään tapahtutunutta.

Innaren saapui hinaamalla Hangon satamaan 23. tammikuuta. Aluksen miehistö vaikutti silminnäkijöiden mukaan rähjäiseltä ja erittäin uupuneelta. Innarenin korjaustyöt jatkuivat tämän jälkeen Hangossa, sillä kastuneet ja sen myötä paisuneet sellupaalit olivat aiheuttaneet laajoja ja vakavia vaurioita aluksen rakenteisiin.

Kapteeni Arthur Carlssonin 26. tammikuuta antaman meriselityksen mukaan aluksen miehistö ei ollut millään tavoin syypäänä karilleajoon. Vahingon suuruudeksi arvioitiin noin 30 miljoonaa markkaa. Bågaskärin ulkoväylä oli talviolosuhteissa paikoin hyvin vaikea isommille aluksille, ja joitakin vaaratilanteita oli aiemminkin koettu. Onnettomuuden vuoksi Merenkulkuhallitus antoi vanhemmalle luotsille Karl Johannes Sjöblomille varoituksen ohjausmerkkien puuttuvasta tarkkaamisesta m/s Innaren karilleajotapauksessa.

Helmikuun loppupuolella Innaren saatiin viimein siihen kuntoon, että se oli mahdollista hinata korjaustelakalle Ruotsiin. Innaren saapui Tukholmaan Herculeksen hinauksessa maaliskuun alussa 1946.


M/S Innaren vuonna 1953. Alus myytiin Kyprokselle v. 1969 ja nimeksi tuli M/S Antigoni. Alus romutettiin v. 1979 Hongkongissa.



Artikkelin pääasiallisina lähteinä ovat olleet sanomalehdissä Västra Nyland ja Hufvudstadsbladet julkaistut uutiset.

- Kristin Lauharo -